
Wielkie przygotowania, zbieranie ekipy, plany zorganizowania pikniku w parku. Chciałyśmy spędzić weekend majowy inaczej niż zwykle, jednak pogoda lubi płatać nam figle. Na szczęście nie ma tego złego, plany można zmienić. Zamiast piknikowania będzie spotkanie w domowym zaciszu. Jedyne czego nie zmieniłyśmy to nasze majówkowe menu.
Dzisiaj będziemy serwować warzywno-drobiowe szaszłyki (z piekarnika) z sałatką z rukoli oraz tortille z kurczakiem w sosie musztardowym. Na przystawkę pyszne kanapki.
NA SZASZŁYKI POTRZEBNE SĄ
2 CUKINIE
1 PIERŚ Z KURCZAKA
1 CEBULA
1 CZERWONA PAPRYKA
0,5 KG PIECZAREK
JAK PRZYGOTOWAĆ SZASZŁYKI
CUKINIE POKROIĆ W PLASTRY
PIERŚ Z KURCZAKA, CEBULĘ ORAZ PAPRYKĘ POKROIĆ W KOSTKĘ
OBRAĆ PIECZARKI I ODCIĄĆ NÓŻKĘ
PRZYGOTOWANE SKŁADNIKI DOWOLNIE KOMPONOWAĆ NA PATYCZKU DO SZASZŁYKÓW
GOTOWE SZASZŁYKI NALEŻY WŁOŻYĆ DO PIEKARNIKA ROZGRZANEGO NA 180 STOPNI
PIEC OKOŁO 30 MIN
CIEKAWOSTKA: jeżeli chcecie uniknąć efektu, którego my nie uniknęłyśmy (po upieczeniu zczerniały nam pieczarki) koniecznie skropcie je sokiem z cytryny – podobno pomaga – dzięki mamo!
DO SAŁATKI Z RUKOLI UŻYŁYŚMY:
OK. 30 DAG RUKOLI
SER GRECKI TYPU FETA
POMIDOR
OGÓREK
CZARNE OLIWKI
KILKA ZIAREN SŁONECZNIKA
ORZECHY WŁOSKIE
JAK PRZYGOTOWAĆ SAŁATKĘ ?
DO WCZEŚNIEJ UMYTEJ RUKOLI WRZUCIĆ OLIWKI
NASTĘPNIE POKROJONY W KOSTKĘ SER FETA
POKROJONY W PLASTERKI OGÓREK ORAZ POMIDOR
DO SMAKU KILKA ZIAREN ŁUSKANEGO SŁONECZNIKA ORAZ ORZECHY WŁOSKIE
POTRZEBNE SKŁADNIKI NA MUSZTARDOWEGO KURCZAKA W KUKURYDZIANYM PODPŁOMYKU
FILETY Z PIERSI KURCZAKA (200 g)
OLIWA
2 ŁYŻKI CHUDEGO JOGURTU NATURALNEGO
2 ŁYŻECZKI MUSZTARDY DIJON
4 KUKURYDZIANE PODPŁOMYKI
LIŚCIE ŚWIEŻEGO SZPINAKU
POMIDORKI KOKTAJLOWE POKROJONE W ĆWIARTKI
MARCHEWKA, GRUBO STARTA
PRZYPRAWY (SÓL, PIEPRZ, PRZYPRAWA DO KURCZAKA)
JAK PRZYGOTOWAĆ KURCZAKA
FILETY Z KURCZAKA KROIMY W PLASTRY. WRZUCAMY JE DO MISKI, DODAJEMY ODROBINĘ OLIWY ORAZ PRZYPRAWY DO SMAKU. MIESZAMY A NASTĘPNIE SMAŻYMY NA ROZGRZANEJ PATELNI.
W ŚREDNIEJ MISCE MIESZAMY MIĘSO, JOGURT ORAZ MUSZTARDĘ.
NA PRZYGOTOWANYCH PODPŁOMYKACH (KAŻDY PODPŁOMYK SKRAPIAMY WODĄ I WSADZAMY NA 2 MINUTY DO ROZGRZANEGO PIEKARNIKA NA 200 STOPNI) ROZKŁADAMY LIŚCIE SZPINAKU, NASTĘPNIE KŁADZIEMY MARCHEWKĘ, MIĘSO ORAZ POMIDORKI. ZAWIJAMY.
KANAPKI – MACA Z SEREM RICOTTA
PIECZYWO MACA
CHUDY SER RICOTTA
POMIDORKI KOKTAJLOWE POKROJONE W ĆWIARTKI
CHUDA SZYNKA
OGÓREK POKROJONY W PLASTERKI
SÓL/PIEPRZ DO SMAKU
PRZYGOTOWANIE
KANAPKI SMARUJEMY SEREM RICOTTA
NAKŁADAMY SZYNKĘ, POMIDORKI, OGÓREK
DOPRAWIAMY DO SMAKU
Komentarze (0)