Uwielbiam placuszki z owocami i uwielbiam jagody. Kiedy na stronie KWESTIA SMAKU pojawił się przepis, od razu wiedziałam co będzie na obiad 🙂
SKŁADNIKI na 16 SZTUK
250 g jogurtu naturalnego
2 jajka
1 opakowanie cukru wanilinowego
170 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g jagód (ok. 1 szklanki)
od siebie dodałam jedną miarkę bezsmakowego białka Shape it
PRZYGOTOWANIE
Wymieszać jogurt z jajkami i cukrem wanilinowym mikserem na wolnych obrotach.
Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia (najlepiej bezpośrednio przez sitko) i wymieszać lub delikatnie zmiksować tylko do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę.
Dodać jagody i delikatnie wymieszać łyżką.
Rozgrzać patelnię nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy.
Smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty).
Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2 minuty.
SMACZNEGO!
Komentarze (2)
Elinaaa -
31/07/2016 at 15:54
Super proste! Coś dla mnie :)) Muszę spróbować, szczególnie, że mam borówki w lodówce :))
Klaudia Kapica -
31/07/2016 at 15:59
polecam 🙂