sport w wielkim mieście
zdrowo

SMACZNE I ZDROWE ŚNIADANIE Z SERKIEM TWAROGOWYM W ROLI GŁÓWNEJ

Twaróg, zwany również „serem białym” – produkt wytwarzany z mleka, zaliczany do serów świeżych, o białej barwie i grudkowatej bądź kremowej konsystencji, zależnej od zawartości tłuszczu w mleku.

Proces przygotowania twarogu polega na skwaszeniu mleka, a następnie stopniowym jego podgrzewaniu bez osiągnięcia temperatury wrzenia, ostudzeniu i odcedzeniu.

Twaróg jest tym kwaśniejszy im później jest robiony, licząc od momentu kiedy mleko zakwasiło się i zgęstniało. Aby otrzymać słodki twarożek, należy przygotować ser w dniu, w którym mleko się skwasiło.

Francuskie „białe sery” (fromage blanc) są przygotowywane bez podgrzewania kwaśnego mleka, które jest od razu odcedzane.

W niektórych regionach Polski (woj. łódzkie, mazowieckie) ser tego typu określany jest nazwą: ser biały, twaróg natomiast jest produktem, który powstaje po dodaniu do sera białego śmietany i dodatków smakowych (cebula, szczypiorek).

 źródło: www.wikipiedia.pl

Twróg można również kupić w każdym sklepie. Do wyboru mamy ser chudy, pół tłusty oraz tłusty. Ja, do śniadania kupiłam chudy twaróg z firmy pilos, który w swojej codziennej  diecie wykorzystuję jako źródło białka.

Poniżej informacja na temat wartości odżywczych jakie dostarcza nam ser tej konkretnej firmy (w 100g)

wartość energetyczna: 99 kcal

białko: 19,8 g

węglowodany: 3,5 g

tłuszcz: 0,5 g

twarog-chudy-pilos

Ser twarogowy jem bardzo często, dlatego staram się urozmaicać sobie jego smak aby mi się nie znudził. Do mojego dzisiejszego śniadania wykorzystałam kilka kromek chleba typu WASA, biały ser (wymieszany z niewielką ilością mleka) oraz dżem o smaku jagodowym, słodzony fruktozą, kupiony w sklepie z produktami dla diabetyków.

Takie śniadanie jest bardzo pożywne, smaczne i zdrowe, a co najistotniejsze, wykonanie go zajmuję dosłownie kilka minut.

Moją kawę posypałam przyprawą do piernika – PYCHA!

smacznego śniadania! Klaudia.

chleb
biały ser
kromeczki
kawa
smacznego

Komentarze (0)

    Dodaj komentarz