sport w wielkim mieście
ŚNIADANIE NA TRAWIE

ŚNIADANIE NA TRAWIE W PARKU ŚLĄSKIM

W lipcu rusza druga edycja cyklu „Śniadanie na trawie”

Sobotnie poranki w rytmie slow

Czasem warto zwolnić, czasem warto się zastanowić, czasem warto posiedzieć na łonie natury, kontemplować przyrodę, posłuchać o zdrowym trybie życia. A najlepiej zrobić to wszystko jednocześnie. Idealną okazją jest cykl „Śniadanie na trawie”, na który Park Śląski zaprasza już po raz drugi. Tym razem nowością będzie strefa usługowo – gastronomiczna.

Ubiegłoroczne „Śniadania…” były nową propozycją, która spotkała się z bardzo pozytywnym wydźwiękiem. Tegoroczna formuła nie ulega zmianie: w trakcie spotkań w Rosarium będą promowane tematy związane ze zdrowym stylem życia, ekologią, zrównoważonym rozwojem i odpowiedzialnością za środowisko. Zapraszani prelegenci będą mówić o idei slow food, żywności genetycznie modyfikowanej i fair trade, ale też o miodzie czy zdrowej żywności.

śniadanie

Kamila Okoń, organizatorka „Śniadania na trawie”, podkreśla, że takie inicjatywy są obecnie niezwykle potrzebne. – Pełen zgiełku świat pędzi i nie zamierza się zatrzymywać. My chcemy, aby choć na chwilę zwolnił i dał ludziom moment relaksu, ciszy, czasu na podziwianie naszych przepięknych róż, ale jednocześnie stwarzamy im okazję do rodzinnego piknikowania i dowiedzenia się czegoś o zdrowiu i odżywianiu  – mówi.

JA-I-KAMILA-2

Pierwsze „Śniadanie…” odbędzie się 5 lipca i będzie się odbywało co sobotę od godziny 10 do 13. Spotkania tematyczne będą rozpoczynały się około 11.30, po zakończeniu treningu jogi. Wcześniej będzie można natomiast skorzystać z nowej oferty: w punktach gastronomicznych i w strefie usługowej będzie można zaopatrzyć się w zdrową żywność i wyroby domowej roboty od lokalnych producentów oraz w dania typowo piknikowe.

JA-I-KAMILA

Goście, którzy poprowadzą część tematyczną opowiedzą o oczyszczaniu organizmu i kuchni pięciu przemian.  Podobnie, jak w roku ubiegłym odbędzie się też spotkanie z pszczelarzem Pawłem Kowalczykiem, który nie tylko zaprezentuje swoje wyroby, ale na pewno wspomni tez o leczniczych właściwościach miodu oraz o samych owadach, które go wytwarzają. Partnerem „Śniadań…” w tym roku jest Klub Natura Art, który przygotuje specjalne warsztaty pieczenia chleba.

KAMILA

– Zachęcamy do przyniesienia własnych koców i koszyków piknikowych. Radzimy przyjazd na rowerach lub spacer. Ciepłe, sobotnie poranki latem w Rosarium są wyjątkowo piękne – zaprasza Okoń i dodaje, że atutem spotkań w ogrodzie różanym jest bardzo luźna atmosfera. – A dla tych, którzy niekoniecznie chcą leżeć na trawie przygotujemy ławy, na których każdy będzie mógł spożyć swoje śniadanie – dodaje. „Śniadania…” potrwają do końca wakacji. Sierpniowy program znajdziecie w kolejnym wydaniu „Parkowej”.

GRUPA-3 (1)

GRUPA-4

Tematy najbliższych śniadań:

05.07 – Kuchnia 5 przemian
12.07 – Sposób na zdrowie. Oczyszczanie organizmu, zdrowy styl życia

19.07 – warsztaty pieczenia chleba

26.07 – Cud, miód i orzeszki

02.08 – SPA Wellness XXI wieku

Ekipa sport w wielkim mieście zaprasza na swoje śniadanie w sierpniu, szczegóły niebawem.

Komentarze (0)

    Dodaj komentarz