WŁASNY CHLEB CZYSTOZIARNISTY

WŁASNY CHLEB CZYSTOZIARNISTY

W dzisiejszych czasach nie wiadomo co jeść by być zdrowym i pozbyć się dolegliwości, albo raczej nie ściągnąć ich na siebie. Z każdej strony bombardowani jesteśmy informacjami, nierzadko sprzecznymi, na temat jedzenia i zdrowej diety.

Czasem mówią nam, że powinniśmy jeść wszystko tylko w mniejszych ilościach, że powinniśmy ograniczać tłuszcze, cukry, węglowodany, kawę, gazowane napoje itp. Duże sklepy  (czasem także, wydawałoby się uczciwe piekarnie) do rzekomo zdrowego pieczywa dodają karmel aby nadać wypiekowi brunatny kolor i tym samym, ze zwykłej bułki pszennej zrobić bułkę fitness, o 75 groszy droższą od kajzerki.

Co chwilę nachodzi mnie ochota na własne robienie chleba ale przyznaję, cierpliwość nie jest moją najlepszą stroną, dlatego pilnowanie zakwasu nie bardzo mnie zachęca.

Podczas dwóch dni spędzonych z fit cateringiem Zdrowa Dieta natchnęłam się na chleb czystoziarnisty, który serwowano mi podczas śniadań. Google szybko poinformował mnie, że mieszkanka do sporządzenia takiego wypieku jest dostępna w sklepach Biedronka. Po pracy udałam się do jednego z nich i kupiłam wszystkie jakie były czyli 4 🙂 Jedna mieszanka to koszt 4,99, a oprócz ziaren do wypieku producent zamieścił drewnianą foremkę, w której chleb należy piec. Z własnych produktów wystarczy dodać jedynie miód, olej, wodę i sól. Na opakowaniu napisano także by dodać 50g np. suszonych owoców ale ponieważ nie doczytałam tego w sklepie, a w domu nic nie znalazłam, zaryzykowałam i nie dosypywałam nic od siebie.

11117505_950512658332738_483064011_n

11287268_950513414999329_2066098225_n

Przyrządzenie mieszanki to dosłownie 5 minut roboty, trochę gorzej jest później. Mix ziaren przesypujemy do miski, następnie dodajemy składniki mokre, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie masę przekładamy do drewnianej foremki i niestety…..odstawiamy na dwie godziny. Po upływie tego czasu, nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i wkładamy chleb na 70 minut.

11356078_950511408332863_1506267080_n

11312231_950511404999530_587097374_n

Po ostygnięciu możemy zajadać się własnym, zdrowym i co najważniejsze przepysznym wypiekiem. Jedyne na co trzeba uważać to ilość kalorii, więc na wszelki wypadek nie zjedzcie całego bochenka od razu 🙂

11329682_950511401666197_1066612475_n

11414774_950511418332862_62947665_n

11418511_950625401654797_369304221_n

11418386_950625404988130_496919477_n

Smacznego!

Komentarze (0)

    Dodaj komentarz